Tuin Columns

Belevenissen in onze tuinen...

Lees de leukste verhalen uit en over de Versicolor tuin.


Tuinenstruinen 2: Durf te dromen !

De kerstversieringen liggen weer voor een jaar op zolder, het eerste boeket tulpen staat te pronken op tafel… en ik kan niet wachten om te beginnen aan het nieuwe tuinseizoen! Alle tuiniers kennen dat gevoel, dat je alweer staat te popelen om naar buiten te gaan en te beginnen met opruimen. Maar in de borders moeten we alles nog even met rust laten, het kán immers nog koud worden. Dus dan maar een inspiratiedagje inplannen… want onze tuin wordt immers `elk jaar nóg mooier dan vorig’ en alles valt of staat met een goed plan!

Het voordeel van het hebben van een grote tuin is, dat je veel tuinideeën kunt waarmaken en al je fantasieën kunt uitleven. Er zijn delen van onze Versicolor-tuin, die in de 27 jaar dat we er wonen al minstens 3 keer helemaal veranderd zijn van indeling of beplanting, om aan mijn drang tot vernieuwing te kunnen voldoen. Waar nu onze knallende ‘Indian Summer Garden’ vol Dahlia’s en met een Mediterraan tegelbankje pronkt, lag enkele jaren terug onze snoeperige Daglelie-tuin en weer jaren daarvoor was er op die plek een tuintje vol éénjarigen, waar ik experimenteerde met zaaisels in gewaagde kleurencombinaties (oranje-zalm-roze). De huidige Italiaanse vijvertuin was ooit Geranium-tuin (tot de woekerende soorten het overnamen) en startte haar leven als ‘kleurencirkel’. Kortom… verandering van spijs doet eten, verandering van beplanting doet tuinieren...Dus zit ik op een grijze januaridag heerlijk aan de houten eettafel met een vers gezette cappuccino, met als doel om weer eens vrijelijk te fantaseren over nieuwe tuinen. Veel mooie ideeën van het afgelopen jaar komen voorbij. Sinds een bezoek aan Tuin 'De Villa' in de Ooijpolder blijf ik verhitte dromen houden over een prachtige grote siergrassentuin met daartussen prairieplanten die tegen vette klei kunnen, verbonden door slingerende gemaaid-graspaden. Maar daarvoor heb ik tenminste 500m2 nieuwe tuin nodig…  Hmm, toch maar eens met de boer-buurman praten?

De Hortvs-tuin van Peter Janke in Duitsland was ook zo'n inspiratiebommetje, met o.a. een prachtige schaduwtuin vol verrassingen…  als plantenliefhebber biedt schaduw weer zoveel nieuwe mogelijkheden. Ik droom er spontaan een klein stromend beekje bij. Maar een schaduwtuin vereist een flinke bosrand en die staat er natuurlijk niet zo 1-2-3 tussen de weilanden. Tja…

Het goede nieuws is dat vrij brainstormen en het besnuffelen van tuinboeken uiteindelijk bijna elk jaar wel tot een concreet nieuw plan leidt.
Mijn inspiratie-tips voor jou zijn dus simpel: ga in 2016 interessante open tuinen bezoeken, maak tijd voor spannende kwekerij-uitstapjes, lees tuinmagazines, verwen jezelf met een nieuw tuinboek en vergeet vooral ook deze website niet. Maar vooral: wees eigenwijs en dúrf te dromen! Er zijn immers al genoeg imitatie-tuinen :)

Door Marianne

Versicolor