Tuin Columns

Belevenissen in onze tuinen...

Lees de leukste verhalen uit en over de Versicolor tuin.


Column 7...Controlfreak

Zuchtend aan een ruwhouten tafel in een kleine Italiaanse trattoria hoorde ik het mezelf toegeven: "Ja, je hebt gelijk, ik ben een control freak én een perfectionist. Soms  word ik onprettig gestoord van mezelf .”

De vriend aan de andere kant van de tafel keek me aan met de tevreden blik van een kat die de muis gevangen heeft…  "En om minder te stressen, moet je dus leren los laten, niet alles willen bepalen. Go with the flow enzo.”  En zo ging dit gesprek nog een tijdje door tussen prosecco en espresso, op een mistige vrijdagavond.  Waarna ik ondanks al het Italiaanse lekkers toch met een wat bittere smaak in mijn mond huiswaarts keerde. Want "control freak”  lijkt in dit tijdperk van spirituele ontwikkeling, tussen yogamat en meditatieclubje,  opeens een vies woord geworden…

Maar toen op de zaterdagochtend daarna de eerste zonnestralen onverbiddelijk het laaghangende wolkendek doorbraken, zag ook ik gelukkig weer het licht.  Voor een controller met creatieve talenten is tuinieren immers de perfecte vrijetijdsbesteding!
Tuinieren vraagt immers talent in vooruit denken en plannen maken,  maar ook durven ingrijpen met ferme hand…  de tuin beloont je daarvoor ieder jaar overdadig met  haar bloei. Van seizoen tot seizoen zijn we druk met zaaien en verspenen, uitplanten en bemesten, wieden en water geven, opbinden en snoeien… Controle is in de tuin juist het toverwoord dat de chaos op afstand houdt... In een tuin ben je nooit klaar, en gelukkig maar!Een beetje perfectionisme komt ook goed van pas, als je een mooie tuin wilt scheppen en behouden. Bij een perfectionist blijft een "white garden” altijd wit, want met zaailingen in andere kleuren maken wij korte metten. Hup : op de composthoop ermee! "Go with the flow’ levert hier binnen enkele seizoenen een bonte mengeling van geel en roze tussen het wit. Perfectionisme kan zich uiten in prachtig gesnoeide buxusvormen en gemillimeterde gazons, pietje precies. Maar gecombineerd met genoeg creativiteit kan het zich evenzeer tonen in prachtige en harmonieuze borders op kleur of zelfs in perfect samengestelde ‘wilde tuinen’.

Op zoek naar balans en rust in je hoofd? Bij het tuinieren, met je handen in de aarde, kun je geweldig ontstressen en je hoofd leegmaken van andere beslommeringen.  Ik roep voor de grap weleens dat ik doe aan  ‘meditatief grasmaaien’ of ‘al onkruid wiedend mijn geest  weer in evenwicht breng " maar achter de grappen schuilt voor mij een zeer ontspannende waarheid.  Of je nu net als ik een eigen bedrijf hebt, of een veeleisende baan, of een druk gezin…  we leven in een tijd waarin hoge eisen worden gesteld (ook vaak door onszelf) aan prestaties en de tijdsdruk neemt nog immer toe.
Wat is dan heerlijker om na vele uren werken thuis te komen, je pumps in een hoek te schoppen en je oude spijkerbroek en laarzen aan te trekken, om de tuin in te gaan? Met je handen tussen het groen, met de geur van late rozen in je neus en het gekwinkeleer van de merel vergeet je al snel de werkstress van die dag…

Die zaterdagochtend trok ik dus opgelucht mijn sweatshirt met de opdruk  ‘Head Gardener ‘ aan en loop-huppelde ik helemaal tevreden de tuin in.  Vastbesloten lekker mezelf te blijven en alle drukte tegemoet te treden met de schoffel in de ene hand en de snoeischaar in de andere. De hoogste tijd om weer even wat orde te scheppen in mijn groene universum.

"Nog veel te doen in de tuin?”, roept een voorbij wandelende buurvrouw me toe. "Nee hoor, alles volledig onder controle !”, antwoord ik tevreden.Door Marianne

Versicolor