Tuin Columns

Belevenissen in onze tuinen...

Lees de leukste verhalen uit en over de Versicolor tuin.


Column 4 ... Zonaanbidder

Ik ben een zonaanbidder. Iets wat je eigenlijk in 2012 met alle kennis over huidveroudering en melanomen bijna niet meer durft toe te geven, maar toch… niets ter wereld waar ik zo intens gelukkig van word als de zinderende zomerzon  op mijn Hollandse huid. Voorspelt het KNMI de dag ervoor zon, dan staat mijn wekker extra vroeg. Dan  loop ik voorzien van factor 20 direct uit mijn slaapkamer het terras op om wakker te worden in de eerste stralen van mijn grote liefde, Sol. Ik ben tropisch tot op het bot, ondanks mijn blanke huid en blonde haren. Vandaar ook mijn dagelijks beroep van salsadocente ?

Als u dit weet, kunt u wellicht al op uw klompen aanvoelen dat mijn lievelingsborder niet  gehuld is in minimalistisch wit en grijs of zachtmoedig pastel van kleurschema is. Geef mij maar gulzig geel! Overspoel mij met schaamteloos knalrood ! Verover mijn hart met overmoedig oranje! Dat kleurschema, besef ik nu, komt ook in mijn hele huis terug. De slaapkamer op het noorden straalt in citroengeel, mijn hoekbank verschaft haar loungegenot in knaloranje, de keuken is gewaagd perzikkleurig en mijn kledingkast hangt vol met rode jurkjes. Eén ding weet ik heel zeker : als ik mijn tuinen op hoge leeftijd ooit moet verlaten en slechts ruimte overhoud voor 1 kleine border, wordt dat zeker en gewis  een "hot hot hot " border.  Onze huidige vurige tuin begint pal naast de voordeur en loopt door, om de hoek, tot aan het zonneterras waarop ook de keukenramen uitkijken. Zelfs op een bewolkte dag  lijkt in onze vurige tuin de zon te schijnen en reflecteren gele en oranje bloemen elk beetje licht dat er is.Het tuinseizoen start met bolgewassen ; gele krokussen, mini narcisjes zoals Hawera  en Jetfire , de koninlijk oranje "Prinses Irene –tulpen” gezusterlijk naast  ‘Roodkapje”en  de tweekleurige ‘Kees Nelis”.  Zij worden opgevolgd door o.a. Keizerskronen (Fritillaria imperialis) in rood, geel en oranje. Na de bollentijd eisen de grote rode en oranje bloemen van Papaver oriëntale als ware catwalkmodellen  de aandacht op de border, terwijl kleine familieleden (o.a. Papaver rhoeas en Papaver commutatum ‘Ladybird’ met de lieveheersbeest-vlekjes) daar bevallig tussendoor huppelen als ballerina’s in één-dags rokjes.Na de bloei van de daglelies (o.a. Hemercallis ’Frans Hals” en de vroegbloeiende H. lilio-asphodelus) en de rozen (o.a. de Austin-roos ‘Graham Thomas”, de zalmkleurige "Just Joey” en oranje "Fellowship”)  volgt dan het hoogzomerse kleurgewemel van talloze  vaste planten. Het knuffelbare zachtgeel van Cephalaria gigantea naast de spinvormige donkergele bloemen van  Inula (Alant) . Een hoogtepunt vormt elk tuinjaar weer het  feestelijk opstijgen van de Kniphofias (vuurpijlen) : oranje vuurwerk !

Sinds enkele jaren, moet ik bekennen, is daar nog een zomerse obsessie bijgekomen…  het spektakel van Dahlias en de tropische uitstraling van Canna’s hebben deze soorten hoog op mijn  ‘Hebben!”- lijstje geplaatst.  Dahlia’s in potten, om tijdelijk vrijgekomen hoekjes te vullen of in de volle grond, waar ze twee keer zo hoog worden vanwege onze vruchtbare klei. De natuurlijk ogende Dahlia "Honka” met haar puntige bloemblaadjes bloeit eindeloos lang. Bij de Canna’s voegt het hoge, brede groene of donkerrode blad nog eens extra schoonheid toe aan de felle latina-kleuren van de bloemen.  Zoals  Billy Ocean ooit zong: ‘My Caribbean Queen… now we are sharing the same dream…” ; Canna’s laten mij wegdromen naar tropische bestemmingen die baden in een zon die jaarrond schijnt.oor degenen die al wat langer meegaan in de wondere wereld van het tuinieren en die al vele tuintrends hebben zien komen en gaan…  ooit was er een duistere periode in de jaren 90, waarin  geel en oranje geheel in de ban was gedaan door modieus tuin-Holland. Geel was not done, oranje was ordinair ! Wie destijds lid was van de Nederlandse Tuinenstichting kon hooguit een tuin open stellen waarin groengeel (Alchemilla mollis) of bleekgeel (Trollius "Alabaster”) in de borders prijkte. Gelukkig was ik in die jaren nog een jonge tuinrebel, die nieuwe experimenten aanging met  o.a. een éenjarigen tuin in vloekende tinten oranje, zalm, abrikoos en roze (Efteling gevoel! ) en onze nog immer geliefde purperborder vol knalrood naast donkerrode tinten (hartverwarmend) en…

… sorry, genoeg gepraat, de zon breekt door ! Waar is mijn zonnebrand factor 20?

Door Marianne

Versicolor