Tuin Columns

Belevenissen in onze tuinen...

Lees de leukste verhalen uit en over de Versicolor tuin.


Column 10... nieuwe inspiratie

In de tijd van kale bomen en somber-bruin getinte borders, in de periode van koud en nat, komt er altijd een dag dat ik de stapels documentatie pak, die ik in de afgelopen  zomer heb verzameld op diverse planten- en tuinbeurzen. Hoogste tijd voor nieuwe inspiratie, voor creatieve tuinplannen en plantaardige verlanglijstjes voor het komende tuinseizoen!

Al bladerend denk ik terug aan de Floriade waar we aan een dag niet genoeg hadden en de tuin- en woonbeurs Fleurig op het sfeervolle landgoed rondom kasteel de Haar… herinneringen van het afgelopen tuinseizoen komen weer tot leven. Zo waren we slechts enkele maanden geleden nog  op de Plantarium vakbeurs in de regio Boskoop. Hét evenement om je in het plantenaanbod van nationale en internationale kwekers onder te dompelen. Een evenement dat al kleurrijk startte bij de ingang, waar vrijwilligsters in multicolor jurkjes aan iedereen grote gele badges uitdeelden die met een gifgroen koord om je nek moesten hangen. Gelukkig kleurde dat bij mijn jurk (groen is altijd goed voor tuinevenementen).  Waarna we ons het eerste beurspad in begaven en van stand naar stand dwaalden in dit luilekkerland voor plantenliefhebbers.  Om na een half uur gedesoriënteerd om ons heen te kijken op het zoveelste kruispunt… links of rechts.. of waren we daar al geweest?En nu zit ik thuis aan de houten eettafel   met al het verzamelde materiaal uitgespreid, verlangend naar het nieuwe tuinjaar dat mij niet vroeg genoeg weer kan beginnen. Ik registreer de tuintrends die me zijn opgevallen. Zoals de immense populariteit van de Hortensia’s, waarvan het assortiment de laatste paar jaar is uitgebreid met enkele zeer spannende nieuwe cultivars.  En ook al zijn bij ons in de Versicolor-tuin in de vorige ‘horror winter”alle Boerenhortensia’s tot  in de grond toe bevroren en hadden we nauwelijks bloei… toch word ik alweer hebberig. Wat te denken van  de ‘Evergreen’-doorbloeiers die vorig jaar overal in de tuincentra stonden…  doorbloeiend tot de vorst? Verleidelijk ! De nieuwe Hortensia ‘Pink Annabelle”, een prachtig oudroze en iets kleinere en verfijndere zus van de gewone witte Annabelle deed het de afgelopen zomer al heel goed in onze nieuwe Italiaanse tuin… dit jaar hoop ik ze te gaan meemaken in volle wasdom!  Favoriet en bovenaan het verlanglijstje:  de beauty Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate”  met roze randbloemen rondom een paarsblauw midden, en als klapper donker fluwelig blad. Aiaiai wat een knuffelplant !Met een warme cappuccino erbij blader ik ook verder terug door aantekeningen en foto’s. Daartussen ook iets waar  ik helemaal níet blij van wordt :  de Madurodam-trend waardoor vele kwekers de laatst jaren bevangen lijken zijn. Denken zij : alle tuintjes worden steeds kleiner in Nederland dus we gaan op postzegel formaat kweken? Steeds meer planten en heesters worden gekweekt in mini versies!  Onder mijn geliefde Buddleja (Vlinderstruik) vind ik dat vooral een irritante trend, met inmiddels heel veel soorten die maar 50-75 cm hoog worden.  Vooruit, t’is  leuk voor een pot op je balkon, maar in gewone tuinen zie ik toch echt liever de heesters met een normaal volume. Het is een foute gedachte dat een kleine tuin vraagt om kleine plantjes…

Ook onder de  vaste planten heb ik het afgelopen jaar veel verkleinde cultivars gezien,  o.a. bij  Rudbeckia en Echinacea. Of zouden ze bedoeld zijn voor kindertuintjes ? Pfff, dit gaat allemaal bij mij met een grote zwaai van tafel !

Verticaal tuinieren … nog zo’n leuke trend van de laatste paar jaren. Nu was verticaal tuinieren bij ons in de tuin altijd een kwestie van de Clematissen aanbinden, de klimrozen leiden en bomen snoeien.  Maar onlangs ben ik op een beurs toch teruggelopen voor  het foldertje van een "eetbare wand".  Het principe bestond uit een grote mat met zakjes erop, functioneel, onopvallende kleur en het watergeef-systeem zat er al in. Opeens zie ik die plantenzak wel hangen, vlakbij de keukendeur. Als ik die trend nou eens mix met de nieuwe Moestuin, die ook weer helemaal "in” is? Gevuld met bieslook, rucola…  het proberen waard !

Op het gebied van de bladplanten is de populariteit van de Heuchera’s ook nog lange niet voorbij! Ik zag dit jaar weer  heel veel nieuwe soorten. De kwekers verdringen elkaar met steeds weer nieuwe : rode, gele, groene, bruine, purperen, caramellige, gemarmerde, gevlekte… het wachten is nog slechts op de zebrastreep ?
Tja, en mijn dansschool-hart werd natuurlijk geraakt dooreen nieuwe collectie Coreopsis met dansnamen zoals Cumbia, Limbo Chachacha en Jive. Allemaal tweekleurig en supervrolijk.  Vroeger had je voornamelijk lichtgeel en donkergeel, maar de afgelopen zomer genoot ik bv al van de oranje Coreopsis ’ Mango punch’ en bij mijn vader in de tuin floreerde de "Strawberry Punch” in  rozerood. Kleurtjes om van te snoepen !

Na nog een kop koffie is het stapeltje op mijn tafel  een stuk kleiner geworden en ligt mijn plantaardige verlanglijstje voor het nieuwe seizoen klaar. Nu vanmiddag nog verzinnen waar al dat moois  geplant moet worden…

Door Marianne

Versicolor