Rondleiding

Laat u inspireren en verrassen.

Als u door onze Versicolor tuin loopt komt u een grote hoeveelheid verschillende bloemen en planten tegen. Lees verschillende korte verhalen van de rondleiding door de tuin en ontdek dat er veel meer is.

Of loop live mee met Marianne via onderstaande link (Tv programma 'Buurten' van RTV NH)


Slootkant borders en cottage-voortuinVanaf de weg (doodlopend... lekker rustig) krijg je een goede blik op de slootoevers, waar veel vochtminnende planten staan. In het voorjaar begint het met het geel van Primula florindae en (de onuitroeibare) speenkruidbloemetjes. In mei bloeien langs de paden erachter vele soorten Geranium en knalt de border bijna uit elkaar van de vrolijk uitgezaaide paarse bollen van de Allium. Tussendoor verdringen zich papavers in purper en parelmoer. Het kleurenpalet verschuift dan voor de rest van het bloei-jaar naar stevig roze, paars en blauw.

Later in het jaar mengen de schuimige bloemen van Astilbes en Filipendula's zich hier met de stevige roodpaarse aren van Lythrum (kattenstaart), de dunne pluimpjes van Persicaria amplexicaule (adderwortel) en donkerblauwe Aconitum carmichaelii (monnikskap).Voor wat meer body, staan er enkele vlinderstruiken die later in de zomer talloze dagpauwogen en atalanta´s trekken met hun nectar. Het seizoen sluit met o.a. talloze tinten Herfstasters en Strobilanthes.
En ondertussen ruist de stuw (verschillende waterpeilen) als een kleine rustgevende waterval en zwemmen nestelende meerkoeten en waterhoentjes af en aan.
 
In de tweede oever-border neemt de ouderwetse Rabarber zijn plek vol overgave in en hier zet het feest in roze, paars en blauw zich voort met o.a. Nepeta, Lobelia en Veronicastrum-soorten.  Hoge Lavatera's mengen zich met Eupatorium en nieuwe tinten Persicaria.

De paadjes tussen de borders door zijn smal, en de planten vaak hoog, zodat je een beetje het Alice in Wonderland-gevoel krijgt als ze je omringen.
Versicolor